Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Jesienne pikniki w domu – rolady i kanapki z serem żółtym

Jesienne pikniki w domu – rolady i kanapki z serem żółtym

Jesienne miesiące sprzyjają wyciszeniu i delektowaniu się chwilą, najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia. Chłodniejsze dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że rzadziej wychodzimy na piknik do parku, a częściej szukamy przyjemności w domowym zaciszu. Ale kto powiedział, że piknik można urządzić tylko na świeżym powietrzu? Wystarczy kilka pomysłów, ulubiony koc, aromatyczna herbata i stół zastawiony pysznymi przekąskami, by poczuć klimat jesiennego pikniku bez wychodzenia z domu.

21 Paź 2025 S.Z.
Od mocnych kości po lepszy humor – czy znasz wszystkie korzyści z jedzenia sera żółtego?

Od mocnych kości po lepszy humor – czy znasz wszystkie korzyści z jedzenia sera żółtego?

Świat przestawia się na zieloną energię również w kwestiach odżywiania. Choć roślinne alternatywy szturmem zdobywają sklepowe półki, produkty mleczne nadal stanowią istotne źródło składników wspierających m.in. nasz układ metaboliczny. Najnowsze badania jasno wskazują korzyści zdrowotne diety zawierającej dobrej jakości nabiał, zwłaszcza w postaci sfermentowanej.

20 Paź 2025 S.Z.
Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej?

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, czyli święto jednego z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, który od wieków towarzyszy posiłkom. To nie tylko podstawa jadłospisu, ale również symbol wspólnoty i tradycji. Warto więc sięgnąć po ulubiony bochenek i wzbogacić go o dodatki, które wydobędą jego smak.

20 Paź 2025 S.Z.
Królowa polskiego grilla – kiełbasa w nowej odsłonie!

Królowa polskiego grilla – kiełbasa w nowej odsłonie!

Lato za nami ale złota jesień w pełni, a to oznacza unoszące się w powietrzu aromaty pieczonych potraw, które da się wyczuć niemal wszędzie – w okolicach domków jednorodzinnych, ogródków działkowych, parków, rzek i polan. Polacy uwielbiają grillowanie! I choć można znaleźć coraz więcej inspiracji na niestandardowe przysmaki z rusztu, dla wielu osób wciąż pierwszym wyborem pozostaje kiełbasa. Ta klasyczna wersja zawsze cieszy podniebienie fanów grilla, ale warto też odkryć ją w nowych, zaskakujących odsłonach.

01 Paź 2025 S.Z.
Śniadanie mistrzów – domowe kanapki, bułeczki i bajgle

Śniadanie mistrzów – domowe kanapki, bułeczki i bajgle

Drugie śniadanie to nie tylko szybka kanapka z serem. To posiłek, który pozwala zadbać o zdrowie i energię na resztę dnia – zarówno najmłodszych, jak i osób dorosłych. Tymczasem własnoręcznie przygotowane bułeczki czy bajgle to świetny sposób, by połączyć dobry smak z odrobiną kreatywnej zabawy w kuchni. Co więcej, sprawdzą się one zarówno w szkolnym plecaku, jak i w biurowym lunchboxie.

25 Wrz 2025 S.Z.
Wrzesień na talerzu – cukinia królowa jesiennej kuchni

Wrzesień na talerzu – cukinia królowa jesiennej kuchni

Jesień to czas, w którym natura obdarza nas wyjątkowym bogactwem smaków. Na stołach królują warzywa sezonowe – pełne witamin, tanie i inspirujące. Jednym z najważniejszych symboli wrześniowej kuchni jest cukinia, która w połączeniu z serem żółtym tworzy niezawodne duety kulinarne.

20 Wrz 2025 S.Z.
Japońska inspiracja z jajecznym akcentem – przepis na jajeczno-porowe sushi z awokado

Japońska inspiracja z jajecznym akcentem – przepis na jajeczno-porowe sushi z awokado

Sushi to nie tylko ryż, ryba i wodorosty. Jednym z mniej oczywistych dodatków jest na przykład omlet tamago, który czasami zastępuje tradycyjne składniki. Jego delikatność i słodkawy smak doskonale komponują się z innymi elementami dania, tworząc zaskakujące i niezwykle smaczne połączenia. Zobaczcie, jak wykorzystać jajka przy tworzeniu azjatyckiego przysmaku.

18 Wrz 2025 S.Z.
Żółtko w roli głównej – przepis na maślaną grzankę z żółtkami konfitowanymi i w panierce

Żółtko w roli głównej – przepis na maślaną grzankę z żółtkami konfitowanymi i w panierce

Szukacie oryginalnego sposobu na podanie jajek? Proponujemy skupić się na żółtkach. Są nie tylko skarbnicą wartości odżywczych, ale mają też wielu miłośników ze względu na swój bogaty, kremowy smak. W zależności od tego, jak są przygotowane, będą miały różną konsystencję. Sięgając po przepis na grzanki z żółtkami konfitowanymi i żółtkami w panierce, zaskoczycie wszystkich daniem niczym z wykwintnej restauracji.

16 Wrz 2025 S.Z.
Gdy klasyka zyskuje funkcjonalny charakter - tartaletki z groszkiem

Gdy klasyka zyskuje funkcjonalny charakter

W sezonie nowalijkowym, warto sięgać po dodatki, które wnoszą coś więcej niż tylko smak. Majonez Kielecki Omega-3 od WSP „Społem” łączy sprawdzoną recepturę z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, odpowiadając na potrzeby tych, którzy cenią racjonalne odżywianie i wysoką jakość.

30 Sie 2025 S.Z.
Ostatni grill lata? Postaw na klasykę z wyrazistym akcentem!

Ostatni grill lata? Postaw na klasykę z wyrazistym akcentem!

Końcówka wakacji to dobry moment, by jeszcze raz spotkać się w ogrodzie, na działce albo nad jeziorem i wspólnie przygotować coś na ruszcie. W takich warunkach najlepiej sprawdzają się proste przepisy i dodatki, które można wygodnie zabrać ze sobą. Musztarda Kielecka Delikatesowa w plastikowym opakowaniu to praktyczny wybór na plenerowe okazje.

18 Sie 2025 S.Z.
Więcej niż mięso – przepis na grill pełen warzyw i owoców

Więcej niż mięso – przepis na grill pełen warzyw i owoców

Grillowanie to nie tylko mięso i kiełbaski! To świetna okazja, aby eksperymentować z sałatkami i soczystymi owocami, które dodadzą Twojemu spotkaniu lekkości i wyjątkowego smaku. Oto kilka wskazówek, jak stworzyć pełnowartościowy i kolorowy grillowy posiłek, który pokochają Twoi goście.

13 Sie 2025 S.Z.
Limonkowa świeżość z nutą bazylii - letni deser, który przywołuje smak południa

Limonkowa świeżość z nutą bazylii - letni deser, który przywołuje smak południa

Sierpień to dla niektórych koniec urlopu, dla innych ostatnia szansa na złapanie chwili oddechu. Niezależnie od tego, gdzie jesteśmy, wciąż możemy poczuć klimat włoskiego lata, choćby za sprawą deseru. Orzeźwiające ciasto limonkowo-bazyliowe doskonale wpisuje się w wakacyjny nastrój. Kremowe, lekko kwaśne z ziołowym posmakiem, przypomina o prostych przyjemnościach i pozwala zatrzymać lato jeszcze na chwilę.

12 Sie 2025 S.Z.
Włoskie wakacje w domu – z Mąką na pizzę z linii Domowa Piekarnia

Włoskie wakacje w domu – z Mąką na pizzę z linii Domowa Piekarnia

Włochy, jako jeden z najczęściej wybieranych kierunków urlopowych wypadów, zachwyca nie tylko pięknymi widokami, bogatą kulturą czy wyjątkową architekturą. W sercach podróżujących zostaje również wspomnienie niepowtarzalnej, lokalnej włoskiej kuchni. Po powrocie do domu wiele osób tęskni za smakiem włoskich potraw – szczególnie za klasyczną, kultową pizzą. Jednak, gdy po zakończonym urlopie zamarzymy o aromacie wakacyjnego ciasta, nie musimy rezerwować biletu powrotnego. Możemy przygotować je także na miejscu.

11 Sie 2025 S.Z.
Śniadanie z rusztu – wariacje na temat grillowanych kanapek

Śniadanie z rusztu – wariacje na temat grillowanych kanapek

Kromki ulubionego pieczywa, sezonowe warzywa, świeże masło i naturalny ser żółty – każdą kulinarną przygodę można zacząć właśnie od przepisu na zapiekane kanapki. I choć receptura jest banalnie prosta, można ją swobodnie modyfikować, by bawiąc się smakami, stworzyć swoje własne, autorskie, popisowe danie. A ty czym w tym sezonie zaskoczysz domowników, serwując im grillowane kanapki? Mamy kilka wartych rozważenia propozycji.

10 Sie 2025 S.Z.
Ziołowy akcent w domowej galaretce

Ziołowy akcent w domowej galaretce

Czerwone porzeczki mają lekko kwaśny smak, który dobrze równoważy się z wytrawnym, żywicznym aromatem świeżego rozmarynu. Takie połączenie świetnie sprawdza się w przetworach. Warto wykorzystać sezon na te owoce, by przygotować galaretkę, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale także do serów lub dań wytrawnych.

22 Lip 2025 S.Z.
Poznaj tajemnice najbardziej viralowych dań z żółtym serem prosto z TikToka

Poznaj tajemnice najbardziej viralowych dań z żółtym serem prosto z TikToka

Media społecznościowe to prawdziwa kopalnia kulinarnych inspiracji. Smakosze na całym świecie z pasją dzielą się przepisami na swoje ulubione przekąski i krok po kroku pokazują kulisy ich powstawania. Im bardziej odjechany pomysł, tym szybciej rozprzestrzenia się w cyfrowej przestrzeni. Odkryjmy wspólnie tajemnice najbardziej viralowych przepisów na dania z żółtym serem. Gotowi? Zaczynamy!

21 Lip 2025 S.Z.
Wytrawne smakołyki na drogę - przepisy

Wytrawne smakołyki na drogę – babeczki marchewkowe, gofry orkiszowe i bułeczki z sezamem

Dłuższa podróż, piknik, czy po prostu bardzo aktywny dzień – szybkie przekąski są często naszymi sprzymierzeńcami w zabieganym życiu. Wytrawne smakołyki to świetne rozwiązanie, które zaspokaja głód i dostarcza energii na długi czas. Oto przepis na trzy pyszne i zdrowe przysmaki, które sprawdzą się na każdą okazję.

22 Cze 2025 S.Z.
Pikantno-słodki dżem pomidorowy z limonką

Pikantno-słodki dżem pomidorowy z limonką

Słodycz żółtych pomidorów, wyrazistość chili i cytrusowa świeżość limonki – ten przepis to idealna propozycja na oryginalny dodatek do serów, mięs lub grillowanych warzyw. Dzięki zastosowaniu Cukru Żelującego np.Diamant 2:1 przygotowanie domowego przetworu zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyca intensywnym smakiem i idealną konsystencją.

11 Cze 2025 S.Z.
Kuchnia molekularna we własnym domu – przepis na chmurki jajeczne z krewetkami koktajlowymi i suszonym żółtkiem

Kuchnia molekularna we własnym domu – przepis na chmurki jajeczne z krewetkami koktajlowymi i suszonym żółtkiem

Chcecie zaskoczyć gości ekskluzywną przystawką rodem z kuchni molekularnej? Zaopatrzcie się w świeże, dobrej jakości jajka. Wyczarować z nich można danie, które będzie połączeniem delikatności i intensywności smaku. Puszyste chmurki z białek doskonale komponujące się z soczystymi krewetkami oraz suszonym żółtkiem to oryginalny pomysł niczym z gwiazdkowej restauracji.

27 Maj 2025 S.Z.
Wypieki z Majonezem Kieleckim – mniej oczywiste, a jak smaczne!

Wypieki z Majonezem Kieleckim – mniej oczywiste, a jak smaczne!

17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia – idealny moment, by spojrzeć na kuchnię z nowej perspektywy. Bo choć ten proces kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wyrobami, to coraz więcej osób odkrywa potencjał wytrawnych wersji dań z piekarnika. W kulinarnych poszukiwaniach warto sięgnąć po dobrze znane składniki i nadać im nowe funkcje – na przykład wykorzystać Majonez Kielecki od WSP „Społem”.

14 Maj 2025 S.Z.