Wielkanocne 2 w 1 – jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 26 marca 2023 18:20 |
Wielkanocne 2 w 1 – jaja w skorupkach faszerowane kiełbasąCzego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście kiełbasy i ku-rzych jaj! To produkty od razu kojarzące się ze świątecznym posiłkiem. Nie musimy jednak podawać ich w klasyczny sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby subtelnie zerwać z tradycją i stworzyć z nich jedno danie – jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą!
Kiełbasa na wielkanocnym stole symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek materialny, z kolei jajka to symbol zmartwychwstałego Jezusa, ale też oznaka nowego, odradzającego się po zimie życia i nadejścia wiosny. Oba produkty wkłada się do koszyczka, idąc do święcenia pokarmów. Są też nieodzownym elementem świątecznych posiłków. Połączenie ich w jedno danie to nie tylko doskonały, ale też smaczny pomysł. Zwyczaj faszerowania jajek pojawił się w XIII wieku w Andaluzji, a do wieku XV rozpowszechnił w całej Europie. Dawniej popularnym sposobem na farsz było mieszanie rodzynków, sera i ziół, a następnie smażenie na oleju i polewanie sosem cynamonowym. W Polsce faszerowane jajka zapiekane w skorupkach stały się niezwykle popularne w okresie międzywojennym i często przyrządzano je właśnie z okazji świąt. Uznawane były za potrawę prostą, ale jednocześnie elegancką i dobrze prezentującą się na wielkanocnym stole. - Do zrobienia farszu najlepiej użyć kiełbasy wędzonej – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Doda ona naszemu daniu aromatu, a poza tym taka wędlina ma dłuższą przydatność do spożycia. W firmie Dobrowolscy preferujemy dawny sposób wędzenia – wykorzystujemy wędzarnie opalane drewnem olchowym, gdzie wędliny są wędzone nad żywym ogniem. Wielkanocne jajka w skorupkach faszerowane kiełbasą
|
Poprawiony: niedziela, 26 marca 2023 19:11 |