Polskie góry czy zagraniczne - gdzie spędzić zimowy urlop? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 29 listopada 2019 08:47 |
Polskie góry czy zagraniczne - gdzie spędzić zimowy urlop?Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, a Ty wciąż nie masz pomysłu gdzie wyjechać? Góry polskie, austriackie czy włoskie? W tym roku postaw na piękne polskie góry i spędź zimowe szaleństwo w Zakopanem. Czekają znakomite stoki, spacery po słynnych Krupówkach, góralskie potrawy oraz relaks w spa.
Wybierając konkretne miejsce na zimowy urlop ważną rolę odgrywa lokalizacja, odległość z hotelu na stok, możliwość wynajęcia instruktora, a także lokalne jedzenie i inne atrakcje po zejściu ze stoku. Choć w Polsce znaleźć można mnóstwo znakomitych miejsc na narciarskie wypady, to wciąż najpopularniejszą miejscowością jest Zakopane. Wspaniały krajobraz, kilka stoków narciarskich, które co roku są odpowiednio naśnieżane oraz znakomite lokalne jedzenie są tym, co przyciąga turystów do zimowej stolicy Polski. ODPOWIEDNIA LOKALIZACJABliskość stoku narciarskiego od miejsca noclegowego jest pierwszą rzeczą, którą sprawdzamy przed wyjazdem. Idealnym miejscem, z którego widać panoramę Tatr oraz jedną z najpopularniejszych stacji narciarskich, Polanę Szymoszkową, jest Hotel Mercure Kasprowy Zakopane. Lokalizacja hotelu jest idealna dla amatorów dwóch desek, którzy mogą zapiąć narty tuż po przekroczeniu drzwi. Polana Szymaszkowa to ulubiona stacja narciarska całych rodzin przyjeżdzających do Zakopanego. Obejmuje ona Kids Park dla najmłodszych narciarzy oraz dwie wygodne koleje krzesełkowe. WYPOCZYNEK PO WYSIŁKUPo satysfakcjonującym, lecz męczącym dniu na stoku warto pozwolić odpocząć mięśniom i odpowiednio się zrelaksować. W Hotelu Mercure Kasprowy Zakopane znajduje się strefa SPA & Wellness. Ekskluzywnie urządzone wnętrza poprzez regionalną ornamentykę nawiązują do tradycji góralskiej. KOLACJA PO GÓRALSKUKażdy turysta jadąc w góry musi spróbować lokalnych potraw. Wszyscy znamy oscypki, jednak nie tylko z nich słynie Zakopane. Warto również spróbować jagnięciny, kwaśnicy czy też bryndzy. By posmakować tych lokalnych specjałów warto odwiedzić Restaurację Grand Kasprowy, w której oprócz regionalnych potraw serwowane są również sezonowe steki z pieca opalanego węglem drzewnym. Wyjątkowo smakują z niego również grillowane warzywa, czy pstrąg z górskiego potoku. Kolacji umili widok na spektakularną panoramę Tatr. /źródło - / |